Syrárske kultúry
(14 produktov)
Syrárske kultúry
Syrárske kultúry na výrobu syrov, očkovanie syrov – alebo tiež syrové kultúry na syry. Najdôležitejšou kultúrou pre výrobu syrov je „štartovacia“ smotanová kultúra. Výroba syrov sa bez syrárskych kultúr zaobíde, ale syrárske kultúry dodávajú syrom tú správnu chuť. K výrobe niektorých syrov sa používajú aj jogurtové kultúry. Pozor! Nezamieňajte si syrárske kultúry a syridla – nie je to to isté! Syridlá zrážajú mlieko, kultúry dodávajú chuť. Syrárske kultúry dodávame od českej firmy Mlicom, francúzskej firmy Coquard, holandskej firmy Genesis. Syrárske kultúry sú:
1. Štartovacie syrárske kultúry – štartujú kysnutie mlieka – tie sú mezofilné (prospievajú pri nižších teplotách do 40°C) a termofilné (prospievajú pri vyšších teplotách)
2. Syrárske kultúry vytvárajúce typické chuťové vlastnosti syrov - plesne, kvasinky, kultúry tvoriace oká v syre,
Do mlieka dávkujeme v poradí: chlorid vápenatý, kultúra, syridlo - s ohľadom na konkrétne receptúry.
Práca s kultúrami sušenými mrazom:
Kultúry sa dávkujú priamo do mlieka. Veľmi dobre sa v ňom rozpúšťajú. Potrebnú dávku nasypte na povrch mlieka, nechajte asi 1 minútu nasiaknuť a potom dobre (nie prudko) vmiešajte do celého objemu. Dávkovanie je uvedené na každom balení pre celý obsah. Pre menšie množstvá momentálne spracovávaného mlieka, odoberte pomernú časť. Pre domáce použitie a drobnú výrobu nie je nutné kultúry dávkovať s laboratórnou presnosťou alebo nejako vážiť vaše množstvo. Celkovú váhu obsahu výrobca neuvádza. Dávkovanie kultúr je otázkou skúsenosti. Časom budete vedieť odhadnúť, aké množstvo je vhodné práve pre vaše konkrétne receptúry a momentálnu kondíciu mlieka a kultúry. Dávkujte radšej menej, kultúry sú skutočne účinné. Z praxe sa ukazuje, že niekedy je možné ísť až na polovičnú dávku akú odporúča výrobca. Keď kultúru poddávkujete, dobu kysnutia môžete predĺžiť alebo zvýšiť očkovaciu teplotu. Plesne prirosiť. Predĺžiť zrenie a podobne. Ak ale predávkujete, syrenina prekysá alebo prezrievanie prebieha príliš rýchlo a tento proces je väčšinou nevratný. Použitie a výber kultúr vyplýva z jednotlivých receptúr na výrobu syrov a ďalších mliečnych výrobkov, z vlastnosti kultúr a všeobecných zásad výroby. Môžete ich vzájomne kombinovať, samozrejme s ohľadom na ich vlastnosti, aby bol tento postup zmysluplný. Uchovávanie, trvanlivosť a dátum plnenia je uvedený na obale. Vystavenie vyššej teplote na krátku dobu (napr. počas manipulácie a transportu) má minimálny vplyv na stratu aktivity.
Kultura DELTA termofilní na mozzarellu, korbáčiky, parenicu
8.55 € s DPH
Kultura Sigma 75 pro sýry s bílou plísní Penicillium CANDIDUM
Kultura Sigma 75 pro sýry s bílou plísní Penicillium CANDIDUM - prášková sýrařská kultura pro vypěstování bílé plísně u sýrů typu camembert. Ro...
11.58 € s DPH
BETA - mezofilní mlékárenská kultura na 200 l mléka
8.80 € s DPH
IOTA 1 sýrařská kultura propionová s oky na 500 l mléka
9.05 € s DPH
IOTA 2 sýrařská kultura propionová bez ok na 500 l mléka
9.05 € s DPH
Mezofilní kultura ALPHA DL3,5 na 700 l mléka pro měkké, tvaroho...
8.55 € s DPH
Kultura IOTA CL1 na kozí sýry šedé barvy 200l mléka
9.98 € s DPH
KAPPA 3 DL1 směs termofilních a propionových kultur pro lisovan...
10.03 € s DPH
Kultura Sigma 18 pro sýry s modrou plísní Penicillium ROQUEFORTI...
Kultura Sigma 18 pro sýry s modrou plísní Penicillium ROQUEFORTI na 200 l mléka - prášková sýrařská kultura pro vypěstování modré...
13.88 € s DPH
Camembertská kultura Sigma 75 pro sýry s bílou plísní Penicill...
Camembertská kultura Sigma 75 pro sýry s bílou plísní Penicillium CANDIDUM na 500 l mléka - prášková sýrařská kultura pro vypěstov...
11.72 € s DPH
ALPHA mezofilní kultura na 300-600 l mléka startovací pro měkk...
18.74 € s DPH
BETA mezofilní kultura na 300-600 l mléka startovací na tvaroh, ...
BETA mezofilní kultura DL3,5 na 300-600 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry - startovací sýrařská kultura v lyo...
17.56 € s DPH
DELTA termofilní kultura na 350-700 l tažené, pařené, tvrdé s...
DELTA termofilní kultura DL3,5 na 350-700 l mléka na tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky, parenicu - doplňková sýrař...
17.56 € s DPH
BEAUGEL 9 kompletní Camembertská kultura na 5 l mléka - syřidlo...
BEAUGEL 9 kompletní Camembertská kultura na 5 l mléka na Camembert, hermelín a další sýry s plísní - sýrařská kultura, která obsahuje ...
6.17 € s DPH